poniedziałek, 2 marca 2015

Paella








Arroz

 
 





esparragos







fideua



Hiszpańska, tradycyjna i bardzo smaczna potrawa, będąca alternatywą paelli.

Jest to potrawa z makaronu i owoców morza.


Opakowanie zawiera gotową potrawę, należy dodać tylko wody i oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:
1. Wlać na patelnię lub do rondelka 0,5 litra wody i łyżkę oliwy z oliwek
2. Doprowadzić wodę do wrzenia
3. Wsypać zawartość torebki i mieszać, tak aby cały makaron znalazł się w wodzie
4. Gotować na średnim ogniu (ok 5 min.), bez przykrycia, cały czas mieszając. Zaczekać aż sos nabierze pożądanej konsystencji

risotto









marmolada z pigwy









czwartek, 18 grudnia 2014

papryka wędzona Pimenton de la Vera






Pochodzi ona z regionu la Vera w Hiszpanii słynącego z produkcji najlepszej papryki.

Jej doskonałą jakość i pochodzenie z najlepszego regionu potwierdzają certyfikaty:
-Denominacion de Origen Protegia - chronionej nazwy pochodzenia oraz
-Certyfikat "Pimenton de la Vera"

Papryka wędzona jest jedną z podstawowych przypraw kuchni hiszpańskiej.
Doskonale nadaje się do przygotowania sosów, zup, sałatek,
potraw mięsnych, a także do marynowania mięsa itp.

Smak papryczki jest bardzo intensywny i bogaty.